A pajzsmirigy-túlműködés titkai

Olvasási idő:

A pajzsmirigy nem elégszik meg azzal, hogy alulműködik: további funkcióbeli hibákat is vét, ilyen a pajzsmirigy-túlműködés is. A túl sok hormontermelés pedig legalább olyan káros, mint a túl kevés.

A pajzsmirigy hormontermelése elengedhetetlen a szervezet működése szempontjából, azonban ha a kis szerv túl sok tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3) termel, akkor a szervezetünk meglepően sok tünetet sorakoztat fel a túl sok hormon ellen.

Ha az egész szerv fokozottan működik, akkor beszélünk a Graves-Basedow kórról.

Neked is túlműködik?

A pajzsmirigybetegségek elsősorban a nőket érintik, és sajnos nincs ez másként a pajzsmirigy-túlműködéssel sem. Sőt a betegség olyan „kiszámítható”, hogy egyes életszakaszokban még gyakrabban jelentkezik. Serdülőkorban, terhesség esetén, szülés után és változókorban jelenik meg a legszívesebben, de egy-egy lelki megpróbáltatás után is előfordulhat.

Mi is okozza pontosan a pajzsmirigy-túlműködést? 

A betegség leginkább pszichoszomatikus, azaz lelki eredetű. A hyperthyreosist a vérben megnövekvő TSH receptorok elleni antitestek okozzák, ugyanis ezek túlzott hormontermelésre késztetik a szervet.

Emellett, ha a családban már előfordult a betegség, akkor könnyen lehet, hogy nálad is nagyobb eséllyel alakul ki. Vannak dolgok, amik növelhetik a kialakulását: ilyen a stressz, a dohányzás, de az egészségtelen étrend, vagy a túl sok jód is kiválthatja. Szóval óvatosan a tengeri herkentyűkkel!

Ha túl hamar elfáradsz sportolás közben, könnyen lehet, hogy pajzsmirigy-túlműködésed van
Ha túl hamar elfáradsz sportolás közben, könnyen lehet, hogy pajzsmirigy-túlműködésed van

A tünetek szerteágazóak

A Basedow-kór komoly tüneteket sorakoztat fel, amik sajnos egymást követik és komolyan megterhelnek testileg és lelkileg is. Lássuk, mikre számíthatsz, ha túlműködik a pajzsmirigyed:

 • fogyás – ennek többnyire örülni szoktunk, de ha indokolatlanul indul be a fogyásod, akkor bizony gond van
 • erős szívdobogás-érzet – ha majd’ kiugrik a szíved, akkor irány az orvos, ugyanis később ez az állapot szívritmus-zavarhoz is vezethet
 • szemkidülledés – nagyon ijesztő és ráadásul komoly károsodást okozhat a látásodban
 • nehezebben bírod a terhelést – ha mozgás közben szinte kiköpöd a tüdőd már az elején, akkor bizony érdemes gyanakodni
 • fáradékonyság – hidd el, nem normális, ha állandóan fáradt vagy
 • izzadékonyság – aki pajzsmirigy-túlműködéssel küzd, annak állandóan melege van, és a magasabb hőmérsékletet is nehezen tűri
 • hajhullás – „kedves” barátjához, az alulműködéshez hasonlóan a túlműködés is hajhullást okoz
 • mixödéma – a lábszáron megvastagszik a bőr, kemény lesz, ami nem csak esztétikailag borzasztó
 • menstruációs panaszok – a rendszertelen ciklus szintén lehet tünet
 • gyenge immunrendszer – ha mindez nem lenne elég, gyakoribbá válnak a gyulladások, fertőzések
 • megváltozott székelési szokások – ha egész nap wc-re kell járnod, vagy hánynod is kell, szintén gyanakodhatsz a betegségre
 • hangulatváltozás, alvászavar – túlműködésre utalhat, ha nagyon ingadozik a hangulatod, sőt, aludni sem bírsz.

Elmondhatjuk tehát, hogy ez a betegség legalább olyan borzalmas terhet ró rád, mint az alulműködés. Ha észleled ezeket a tüneteket, menj minél előbb orvoshoz, hogy beállíthassák a kezelésedet!