Bőr és haj: mit teszel velem menopauza?

Olvasási idő:
A menopauza kikerülhetetlen jelenség a nők számára. Ám nem elég, hogy egy sor zavaró tünettel adja tudtodra, hogy változik a tested, még a  bőrödet és a hajadat is tönkreteheti.  Vékony és száraz haj, bőr: kinek hiányzik ez?

A változókor mindenkinél másként jelentkezik, a többség azonban megszenvedi a tüneteket. Nem csak testileg, de lelkileg is megterhelő ez az időszak, csorbultnak érzed a nőiességed, hiszen a természet megfoszt a termékenységedtől.  Ezen pedig sajnos az sem enyhít, hogy a bőrödre és a hajadra is rányomja bélyegét a klimax.

Ösztrogén, hová lettél?

Menopauza alatt tested ösztrogénszintje fokozatosan csökken. Hihetetlen, hogy a hormon hiánya mikre képes, ugyanis, számos egyéb mellett, felelős a bőrben való víztárolásért is. A víz pedig segít, hogy a bőröd feszes és sima legyen. Hiányára tehát a bőr nem csak ruganyosságából veszít, hanem ilyenkor jelennek meg a ráncok, ilyenkor ereszkedik meg a bőr.

Ha hiányzik a kollagén

Azonban nem csak a víz hiánya teszi ezt a bőröddel: 30 éves korod után a tested egyre kevesebb kollagént termel.

A kollagén pedig elengedhetetlenül fontos fehérje, hiszen a kötőszövetek nagy részében megtalálható. A bőröd nagy része kollagénből épül fel, ami segíti a rugalmasságot. De segít összekötni az izmokat, porcokat, inakat, szalagokat is. A haj és a köröm egészségében is jelentős szerepe van, de a csontok felépítésében is igen nagy jelentőséggel bír. Egy szó, mint száz, nélküle gyorsulnak az öregedési folyamatok, főleg, hogy 50 éves kor körül végképp leáll a termelődése.

A menopauza a bőrre és a hajra is rányomja bélyegét

Viszlát, napozás?

A melanin a sötét pigmentek összefoglaló neve, amely bőröd, hajad, szemed színéért is felel. A melanint a melanociták termelik, ez azonban a kor előrehaladtával lelassul. A melanin a napsugárzás káros hatásaitól is véd, ezért egy bizonyos kor felett a bőröd sokkal érzékenyebben reagál a napozásra. Éppen ezért különösen nagy gondot kell fordítanod a megfelelő bőrvédelemre!

A melanintermelés csökkenése révén egy másik nagy „kedvencünk” is képbe kerül a pigmentfoltok, vagy ismertebb nevén, májfoltok képében.

A fokozottan UV-sugárzásnak kitett bőrfelületeken, arcon, nyakon, mellkason, kézen, karon, megjelennek a barnás foltok, melyektől még nehezebb megszabadulni.

Ezen kívül búcsút inthetsz a rózsás, üde arcnak is, hiszen a bőrsejtek természetes megújulási folyamata az életkoroddal lassabbá válik, az elhalt hámsejtek tehát nehezebben távoznak a bőrfelszínről.

Csak a hajamat ne!

Ha mindez nem lenne elég, a változókor a bőr mellett a hajra sincs éppen jó hatással. A hajszálak ugyanis elvékonyodnak, veszítenek dússágukból, szárazabbak és törékenyebbek lesznek, összegezve tehát a dús lobonc veszít szépségéből. Mindezért mi más, mint az ösztrogénszint csökkenése okolható. Emellett a hajhullás is gyakori jelenség, hiszen a hajhagymák elöregedése is hormonokhoz köthető.

Van, akinél nem a szőrzet elveszítése, hanem a túlzott növekedése okoz gondot. Nem túl megnyugtató gondolat, hogy ha eddig nem kellett bajuszgyantázással foglalkoznod, ezután majd gyakrabban kell kozmetikushoz járnod. A fokozott szőrnövekedésért a női és férfi hormonok egyensúlyának felborulása vezet. Az androgén hormon szintje ugyan nem emelkedik, de az ösztrogénszint csökkenése miatt a két hormon egyensúlya felborul, ez okozza a kéretlen szőrszálakat, sőt esetenként még pattanásokat, mitesszereket, a haj zsírosodását is.

Így összességében ez elég ijesztő, azonban mindezért megfelelő táplálkozással, vitaminfogyasztással Te is sokat tehetsz!