Ilyen a Hashimoto-betegség

Olvasási idő:
Az autoimmun betegségek esetében a szervezet saját magát támadja: nincs ez másképp a Hashimoto-betegség esetében sem. Itt a pajzsmirigy a célpont: ez pedig számos tünetet és következményt von maga után.

A Hashimoto-thyreoditis során a szervezeted a pajzsmirigyedet támadja, így az begyullad, sőt gyakori, hogy ezt a szerv alulműködése követi. Ilyenkor a szervezetben lévő fehérjevérsejtek olyan antitesteket termelnek, amelyek a mirigy fehérjéire káros hatással vannak.

Nem lesz meglepő, de, mint a legtöbb pajzsmirigybetegség, ez is elsősorban a nőket érinti.

Ennek valószínűleg hormonális oka van, de gyakori a genetikai hajlam is. Amennyiben a közeli rokonaid közül valaki ebben a betegségben szenved, nagy eséllyel téged is érinteni fog ez a probléma.

Hogyan vegyem észre, hogy Hashimotom van?

A betegség meglehetősen szerteágazó tüneteket produkál, éppen ezért nehezebb észrevenni, de tipikus „pajzsmirigyes” szimptómákat mutat:

  • túlsúly: az autoimmun gyulladás miatt alulműködik a pajzsmirigy, ezért ez a tünet sajnos egyik alulműködéssel küzdőnek sem újdonság
  • székrekedés: idegőrlő probléma, amit a pajzsmirigy is okozhat
  • hajhullás: ha csomókban hullik a hajad, érdemes kivizsgálásra menni, de az elvékonyodott, gyenge és rossz hajminőség is erre utalhat
  • fáradékonyság: nagyon gyakori tünet, éppen ezért mindenképp nézesd meg magad egy orvossal
  • alacsony pulzus: ezt egyébként is érdemes gyakrabban ellenőrizni
  • hangulatingadozások vagy depresszió: gyakori kísérőjelenségei a pajzsmirigybetegségeknek
  • zavarok a menstruációs ciklusban: ha rendszertelen a menzeszed a pajzsmirigyed lehet a ludas
  • nehéz teherbeesés, vetélés: ha problémás a babavárás vagy a fogantatás, mindenképp fordulj orvoshoz
  • koncentrációs gondok: ez az életed több területére is rányomja a bélyegét.
Ha legszívesebben ki sem kelnél az ágyból, lehet, hogy Hashimoto-betegségről van szó

Nem mindennapi tünetek

A fentebb említett jelenségek gyakoriak, a legtöbb pajzsmirigybetegség esetén előfordulhatnak. De mi a helyzet azokkal a tünetekkel, amik esetén nem a pajzsmirigyre gondolnánk elsődlegesen?

Légszomj: a Hashimoto duzzadást okoz, amely szűkíti a légutakat. Ezért könnyen lehet, hogy az oxigénhiányos, levegőért kapkodós pillanatokért a pajzsmirigyed a felelős.

Felpuffadt arc, vizesedés: a végtagok vizesedése, duzzadása több betegség tünete is lehet, de a Hashimoto is ott van az élbolyban. A puffadás általában a bokát érinti, de a kezeken és az arcon is megjelenhet.

A bőr elszíneződése: Hashimoto-betegség esetén az A-vitamin anyagcseréje is zavart szenved, ilyenkor a béta-karotin nem tud A-vitaminná alakulni. Ez pedig a bőr sárgás elszíneződésével jár együtt, ami szintén ritka, de tipikus tünete az autoimmun pajzsmirigybetegségnek.

Láthatod, hogy ez a betegség is olyan változatos tünetekkel üzen, melyek során nem halogathatod az orvosi rendelő látogatását.