Ilyen, ha a pajzsmirigy alulműködik

Olvasási idő:
A pajzsmirigy-alulműködés egyre több embert érint, elsősorban nőket. Kellemetlen tünetekkel jár és komoly odafigyelést, tudatosságot igényel a kezelése. Amennyiben Te is érintett vagy, biztosan tudod, milyen velejárói vannak ennek a betegségnek. Nézzük azonban mit is jelent pontosan a hypothyreosis, azaz a pajzsmirigy-alulműködés.

A pajzsmirigy-alulműködés röviden annyit jelent, hogy a pajzsmirigy túl kevés hormont termel, sőt az is előfordul, hogy egyáltalán nem funkcionál. Ez persze rengeteg kellemetlen panaszt és zavart okoz a szervezet működésében.

A pajzsmirigy egy kis, pillangó alakú szerv, amely a gége előtt helyezkedik el. Két hormon termeléséért felelős: az egyik a tiroxin (T4), a másik pedig a trijód-trionin (T3). Ez a két hormon nagyban befolyásolja az anyagcsere-folyamataidat, ezért a szerv nem megfelelő működése számos tünetet produkál.

Téged is érinthet?

A pajzsmirigybetegséggel küzdők száma évről évre emelkedik.

Negyven éves kor felett minden 20. nő érintett lehet, ami lássuk be, nem kis szám. Azért a nőket érinti jobban, mivel genetikailag és hormonálisan is hajlamosabbak a pajzsmirigy-alulműködésére. A legrosszabb pedig az, hogy változókor után a betegség kialakulásának esélye további 20 százalékkal nő. További rizikófaktor, ha a családban már előfordult ilyen betegség.

A Pajzsmirigy-alulműködés egyre több nőt érint
A pajzsmirigy-alulműködés egyre több nőt érint

A pajzsmirigy-alulműködés okozói

A mirigy elégtelen hormontermelését számos probléma okozhatja, elsősorban a jódhiány lehet a ludas. Ebben az esetben a pajzsmirigy nem jut elég jódhoz, ami azonban elengedhetetlen a működéséhez.

Túl sok hormontartalmú gyógyszer is kiválthatja a betegséget, sőt az is kiváltó ok lehet, ha a szerv hormontermelésének szabályozása szenved zavart, vagy az agy egyes területei nem működnek megfelelően.

Gyulladás is állhat a háttérben, ilyenkor a gyulladt pajzsmirigy gyógyulása érdekében a szervezeted ellenanyagot termel, azaz saját magát támadja meg (ez egy autoimmun betegség).

Előfordul, hogy veleszületett a betegség kialakulása,  azaz a szerv nem fejlődött ki megfelelően, de az is lehetséges, hogy a hormonképzés zavarodott meg vagy egyszerűen nem jut elég jód a babához. Megnyugtató azonban, hogy ma már rendszeresen szűrik az újszülötteket, így ez az ok meglehetősen ritka.

Előfordul, hogy más pajzsmirigy –rendellenesség következtében a szerv eltávolításra szorul, legyen szó daganatról, golyváról, vagy túlműködésről. Ebben az esetben is kialakulhat a szerv alulműködése.

Milyen tüneteket okoz a pajzsmirigy-alulműködés?

Összességében a szerv az egész szervezetedre hatással van, ezért a tünetek igen változatosak és sokfélék. Íme a leggyakoribbak:

 • gyengeség és fáradtság – sajnos nem meglepő, ha állandóan aludnál, ennek hátterében a pajzsmirigyed is állhat
 • gyakori idegesség, rossz közérzet – ha állandóan ingerlékeny vagy ok nélkül vitába keveredsz a környezeteddel, akkor is érdemes a pajzsmirigyre gondolni
 • álmatlanság – hiába vagy állandóan fáradt, ha mégsem tudsz aludni
 • koncentrálóképesség romlása – ami persze nem csak a munkában, hanem a magánéletben is gondokat okozhat
 • hangulatingadozások – egyszer fent, egyszer lent, de nem állandóan: bizony a pajzsmirigy is okozhat ilyen problémát
 • bőrproblémák, bőrszárazság – a bőrre sincs jó hatással az elégtelen pajzsmirigy
 • hajhullás – egy bizonyos mennyiség egészséges, de ha csomókban hullik a hajad, irány az orvos
 • hízás – e mögött több ok is állhat, de ha megfelelő étrend és mozgás mellett is többet mutat a mérleg, akkor a pajzsmirigyedre is gyanakodhatsz
 • székrekedés – nem csak kellemetlen, még stresszel is
 • alacsony pulzus – a szíved lassabban ver
 • menstruációs zavarok – össze-vissza jön meg a menzeszed
 • libidócsökkenés – ha semmi kedved az összebújáshoz, akkor könnyen lehet, hogy a pajzsmirigyed rosszul működik
 • arc felpuffadása – ez sem egy esztétikus megjelenése a betegségnek.

Ha ezek közül többet is észlelsz magadon, akkor keress fel egy orvost!