Kapszaicin: mit tesz veled a csípős?

Olvasási idő:
A csípős paprikát, chilit, erőspistát, vagy imádod, vagy utálod. Van, aki még a csokis piskótára is erős paprikát tesz, van, aki pedig élből elutasít mindennemű erősséget, ha ételről van szó. Az, hogy melyik tábort erősíted, a te személyes döntésed, de az erős paprikában található kapszaicin hatásai vitathatatlanok.

A paprikafélék csípősségéért egy különleges vegyület, a kapszaicin felel. A paprika belső falán lévő bordákban termelődik. Maga a vegyület színtelen és szagtalan, szilárd halmazállapotú, meglehetősen jól oldódik. Nem meglepő, ha a könnyed és az orrod is megered a csípőstől, hiszen ingerli a nyálkahártyát, valamint fokozza a nyál és a gyomorsav kiválasztását is. Ennek ellenére, vagy éppen ennek hatására, számos területen hasznos lehet egy kis csípős paprika.

Csillapítja a fájdalmad

Elsőre ugyan irritálhatja a bőröd, de ezt követően érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatású. A megfelelő arányú felhasználásban számos fájdalomra használhatod. Például a reumatikus fájdalmakat is remekül enyhíti, ugyanis a bőr így több vérhez jut, a belső gyulladások pedig csökkennek. Emellett enyhe vízhajtó hatással is rendelkezik, így csökkenti a reumatikus betegségek esetén megjelenő húgysavlerakódást.

Fejfájás esetén is hatásos lehet, az orrcimpák belső részén alkalmazva tompítja a kínzó fájdalmat. Ugyanígy fogfájás esetén is alkalmazhatod.

Viszketést okozó betegségek esetén is használhatod, mint övsömör vagy herpesz. Pikkelysömör esetén is hatásos lehet, enyhíti az ezzel járó kellemetlen tüneteket.

chili

Segít a fogyásban

A rendszerezett, egészséges diétát és mozgást ugyan semmi sem válthatja ki, ha fogyásról van szó, de vannak dolgok, melyek segíthetnek ebben. Ilyen a csípős paprika, azon belül pedig a kapszaicin is. Ugyanis serkentőleg hat az anyagcserédre, energiát szabadít fel, így gyorsabban égetsz kalóriát, hiszen nagyobb nyál –és gyomornedvtermelést eredményez. Ezen kívül az emésztésedbe is besegít, ugyanis a szervezeted így több emésztőenzimet termel, a tápanyagok tehát hatékonyabban szívódnak fel. Ha mindez nem lenne elég, még a zsírbontásban is a segítségedre lesz, mivel felgyorsítja a lipidek lebontását, ezáltal a májban kevesebb zsír halmozódik fel, valamint a szénhidrát lebontását is szabályozza.

Viszlát megfázás!

Ha megfáztál, vagy influenzás vagy, akkor is hatásos lehet a csípős paprika, ugyanis fertőtlenítő hatással bír, így enyhíti a torkod gyulladását, valamint az eldugult orrjáratokon is segít. Köptető hatással rendelkezik, ugyanis ingerli a nyálkahártyát, így fokozott nedvtermelésre késztetve azt. Innen már egyenes út, hogy könnyebben felszakad, ami lerakódott.

Számos pozitív hatást tulajdoníthatunk tehát a jó öreg csípős paprikának, szóval, ha odavagy a könnyeket kiváltó, erős ételekért, szerencsés vagy. De akkor is érdemes megbarátkoznod vele, ha ódzkodsz az erős ételektől, hiszen külsőleg is alkalmazható! Ha ehhez folyamodnál, kérd ki gyógyszerész segítségét!