Menopauza: neked sem újak ezek a tünetek?

Olvasási idő:

Legtöbb esetben a menopauza valami borzalmas, ijesztő időszakként van beállítva, amikor a női test fellázad maga ellen, és a hormonhiányt kellemetlen tünetekkel hozza a tudtodra. Azonban tudni kell, hogy a változókor tünetei mindenkinél másképp jelentkeznek. Lehet, hogy szenvedsz a hőhullámoktól, a plusz kilóktól, vagy az állandó fáradtságtól, de az is lehet, hogy az egész időszakot a menstruációd elmaradása jelzi csupán.

Amennyire más a személyiségünk, annyira másként működik a testünk is. Így lehet, hogy a kolléganőd meg sem érzi a benne végbemenő változásokat, te azonban a pokolba kívánod az egész változókort, minden tünetével együtt. Nézzük, melyek azok a leggyakoribb testi jelek, amelyek a nők harmadát érintik.

Azok a „varázslatos” tünetek

A hőhullámokat senkinek sem kell bemutatni, talán ez a legismertebb tünete a klimaxnak. Minden előzetes jelzés nélkül lever a víz, meleged lesz. Nemrégiben pedig bebizonyították, hogy egy bizonyos agyi terület okolható a cseppet sem kellemes hőhullámok miatt. Tudósok szerint egy úgynevezett KNDy nevű idegsejtcsoport kontrollálja a hőhullámok kialakulását. Ezek a neuronok tágítják az ereket, hogy több vér folyhasson keresztül rajtuk. Azonban a keringő ösztrogénre reagálnak, így ha annak szintje lecsökken, ahogy a menopauza alatt meg is teszi, akkor a neuronok egyre nagyobbra nőnek, és több ingerületátvivő anyagot gyártanak. Kapcsolatuk az agy hőtermelő központjával pedig azt eredményezi, hogy beindítják a vazodilatációt, azaz a hőleadást, ugyanis agyunk olyan információt kap, hogy túlzottan meleg van. Így erre izzadással és hőhullámokkal reagál. Ha mindez pedig nem lenne elég, további tünetek jelzik a változókor beköszöntét:

meno

  • alvászavarok, azaz állandóan fáradt és dekoncentrált vagy
  • türelmetlenség, érzékenység, azaz mindenen felhúzod magad, vagy sírva fakadsz
  • memória és koncentrációzavarok, azaz mit is mondtál tegnap?
  • hangulatváltozások, azaz az egyik percben mindenkit szeretsz, a következőben pedig repülnek a tányérok
  • energiaszint csökkenése, azaz alig bírod kivonszolni magad az ágyból
  • visszahúzódás, érzelmi kontrollvesztés, azaz fenébe az egész világgal
  • enyhe hízás, hát köszönjük szépen!

Ugye milyen szép ez a felsorolás? De ne aggódj,

a nők legnagyobb része ugyanúgy küzd ezekkel a tünetekkel, mint te.

A különbség csak annyi lehet, hogyan éled meg tested változásait. Ha pedig nagyon kínoznak ezek a kellemetlen problémák, akkor irány a nőgyógyász, és ő a megfelelő készítmények felírásával enyhítheti a panaszaidat.