Mi is a menopauza?

Olvasási idő:
A menopauza, klimax vagy változókor a 45 év feletti nőknek ismerősen csenghet. Olyan időszak ez, amelyre a legtöbben kellemetlenségként tekintenek, holott egy természetes állapotról van szó, melyet nem csak negatívumként lehet megélni.

A női változókor nem betegség, mégis sokan úgy tekintenek rá, hiszen egy sor hormonális változást indít be, amely kellemetlen tünetekkel jár és egyes betegségek kockázatát is növeli. A nemi teljesség végétől egészen az időskor kezdetéig tart, ami 10-15 évet ölel magába. Az utolsó menstruáció menopauza előtti, körüli és utáni időszakra bontja a változókort.

Mi zajlik a testünkben menopauza alatt?

A menopauza általánosan 40-45 éves életkorban jelentkezik.

Ha ezt megelőzően észleled a tüneteket, akkor az korai, ha ennél később akkor késői változókorba léptél. A klimax lehet természetes vagy kóros, attól függően mikor jelentkezik.

A menopauza a legtöbb nőt megviseli
A menopauza a legtöbb nőt megviseli

A természetes menopauza a petefészkek működésének leállását, öregedését jelenti. Ilyenkor a petesejtek mennyisége fokozatosan csökken, majd végleg elmarad.  A menstruációs ciklus szabálytalanná válik, a hormonértékek állandó változást mutatnak, majd az ösztrogén és a progeszteron termelődése teljesen leáll. A hormonok hiánya megváltoztatja a haj, bőr, csontok állapotát, de kihatással van a szexuális életedre, a kedélyállapotodra és a közérzetedre is.

Egy sor testi és lelki tünetet produkál tehát a változókor, melyet a nők sokszor nagyon nehezen élnek meg. Van, akiknél hormonpótló készítményekre lehet szükség, mások a gyógynövényekre bízzák a javulást. Összességében azonban elmondhatjuk, hogy ez az időszak kikerülhetetlen a nők számára, az azonban már a Te döntésed, hogy hogyan éled meg!