Miért hízol pajzsmirigybetegként?

Olvasási idő:
Ha pajzsmirigybeteg vagy, biztosan ismered a fogyás és hízás problémakörét. Aki pajzsmirigy-alulműködéssel küzd, annak biztosan gondot jelent a megmagyarázhatatlan hízás. A legnagyobb gond ezzel az, hogy a hormonális változások miatt a diéta és a rendszeres testmozgás sem segíti elő a fogyást.

A pajzsmirigyhormonok komoly feladatot látnak el az anyagcsere-folyamatokban, azaz a sejtekben lévő zsír, cukor és fehérje elégetésében. Ha a pajzsmirigyhormonok szintje alacsony, az elfogyasztott étel nem tud megfelelően részt venni az anyagcsere-folyamatokban, amely hízáshoz vezet. Ez megmagyarázza, hogy ha pajzsmirigygondod van, miért nem tudsz megfelelő étrend és mozgás mellett sem fogyni.

Azok a pajzsmirigyhormonok!

A pajzsmirigyhormonok szintjének változása több hormonra is hatással van, amely tovább növeli az elhízás veszélyét. Ahogyan a pajzsmirigy hormonjainak szintje csökken, úgy az ösztrogén szintje megemelkedik, ugyanis a pajzsmirigyhormonok optimális szintje nagyon fontos a megfelelő ösztrogéntermeléshez. Ha magas az ösztrogénszint, akkor gátolja a pajzsmirigyed egészséges működését, ugyanis növeli azoknak a fehérjéknek a mennyiségét, amelyek a pajzsmirigyhormonokhoz kötődnek, így csökken a szabad pajzsmirigyhormonok mennyisége. Voltaképp létrejön egy olyan ördögi kör, amelynek kezelésében csak hozzáértő szakember tud segíteni.

A pajzsmirigyzavarok felborítják a hormonokat, így a falási rohamok is gyakoriak lehetnek

Más hormonok is bezavarnak

Az ösztrogén mellett a leptin nevű hormont is érdemes megemlíteni. Ez a hormon az étvágyad szabályozásában kap szerepet, azonban a pajzsmirigy-alulműködés és az ezzel járó súlygyarapodás megemeli a leptin szintjét, ami miatt aztán sokkal többet akarsz majd enni, így a hízás még inkább garantált.

Sőt, a pajzsmirigy-alulműködés a szerotoninszintre is hatást gyakorol. A szerotonin a szénhidrát iránti sóvárgásunkat szabályozza, így ha a pajzsmirigyünk nem működik megfelelően, és a szerotoninszint leesik, akkor kialakul egy csillapíthatatlan falási vágy, ami miatt persze sokkal többet akarsz majd enni.

Fontos megemlíteni, hogy a pajzsmirigy-alulműködés könnyen inzulinrezisztenciához vezethet, amely során a test nem tud elegendő inzulint felvenni, így a véredben jóval nagyobb inzulinmennyiségre van szükség ahhoz, hogy ez a folyamat működhessen. A mai társadalom egyik kiemelt problémája az inzulinrezisztencia, amely további egészségügyi problémákat von maga után.

Szóval összegezzünk: a pajzsmirigy-alulműködés nagyon galád betegség, olyan következményekkel, amiket senki sem kíván magának. Nagyon fontos a megfelelő kezelés, és persze az életmódváltás jelentősége sem elhanyagolható.