Miért hullik ennyire a hajam?

Olvasási idő:
A pajzsmirigy működése nem csak az anyagcserédet, idegrendszeredet, energiaszintedet, és testsúlyodat, de a hajad állapotát, szerkezetét is befolyásolja. Éppen ezért a hajhullás az egyik legzavaróbb tünete a pajzsmirigy zavarainak.

A hajhullást számos tényező irányíthatja: ilyenek az időjárás, a kor, az egyéni hajlam, a stressz is. Szakemberek szerint napi, körülbelül 100 hajszál elvesztése még normálisnak tekinthető, azonban ha ez a hajhullás nagyobb mértékű, esetleg csomókban hullik, akkor lehet, hogy a hormonjaid felelősek a hajvesztésért.

Ha a hajhullás a hormonokra vezethető vissza

Hiszen a pajzsmirigy hormonjai is hatást gyakorolnak a haj állapotára. A megfelelő mennyiségű hormon (tiroxin, azaz a T3 és a tri-jód-tironin, azaz a T4) hozzájárul az egészséges és dús haj növekedéséhez, ugyanis hosszú növekedési fázist biztosítanak a hajnak.

Azonban ha a pajzsmirigyhormonok szintje csökken, akkor hamarabb bekövetkezik a hajvesztés.

Emellett, ha pajzsmirigybetegséggel van dolgod, akkor a szervezeted a tesztoszteront dihydrotesztoszteronná (DHT) alakítja, amely megtámadja a szőrtüszőket, így gyorsabb hajhullásra számíthatsz.

Hová lett a dús és szép hajam?

A hormonális egyensúly felborulása a haj minőségére is hatással van: a hajszálaid egyszerűen elgyengülnek, elvékonyodnak és kiszáradnak. Ezek a tünetek nem csak a pajzsmirigy-alulműködés kapcsán jelentkezhetnek, hanem a túlműködő pajzsmirigy is kiválthat hasonló testi jeleket.

Fontos megemlíteni, hogy a haj elszíneződésére, őszülésére is hatással van a pajzsmirigyed. Kutatások, publikációk igazolják, hogy a pajzsmirigy rendellenes működése nem csak a foltos hajhullásért felel, de a korai őszhajszálak megjelenését is a pajzsmirigynek „köszönheted”.

A hajhullás hátterében állhatnak a rosszul beállított gyógyszerdózisok is: ilyenkor érdemes az endokrinológussal átbeszélni az adagokat.

A hajnövekedés szempontjából vannak olyan nyomelemek és vitaminok, amelyek nagyon sokat segíthetnek az egészséges ütemben növő, dús hajért. Ezek szedéséről, magukról a nyomelemekről egy következő cikkben számolok be.