Pajzsmirigyzavarok: mi a D-vitamin szerepe?

Olvasási idő:
A D-vitamin biológiailag rendkívül aktív anyagnak tekinthető, amelyre ma már nem is igen vitaminként, hanem inkább hormonként tekint a tudomány. Számos szerepe van a szervezetben, többek között hatással van az endokrin rendszer működésére, így a pajzsmirigyedre is.

Előző cikkünkben sorra vettük, milyen vitaminok és nyomelemek segíthetik a pajzsmirigy működését. Nézzük most alaposabban a D-vitamin szerepét.

D-vitamin sokrétű szerepe

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, amelyre azért tekintenek hormonként, mert szerkezete hasonlít a szteroid hormonokra és lényegében így is viselkedik a szervezetben.

Legrégebb óta ismert szerepét, a csontok fejlődésére való hatását már az ókorban felismerték, de ezen kívül rengeteg feladatot ellát a szervezetben, sőt elmondható róla, hogy minden szervrendszerünk működését befolyásolja. Segíti az idegszövet megújulását, szerepe van a bőr, a máj védelmében, a vázrendszer-izomrendszer összehangolt működésében, belek egészséges működésében, fokozza a csontok egészsége szempontjából fontos kalcium felszívódását és természetesen rendkívül fontos szerepe van a már említett endokrin rendszer működésében és az autoimmun betegségekben is.

Hogyan állítja elő a szervezet?

A D-vitamin egy több lépcsős folyamat végeredményeként alakul ki. A táplálékkal bevitt, vagy a bőrben kialakult D-vitamin először a májba kerül, majd a vesében alakul át a végleges, legaktívabb formájába.

A D-vitamin több élelmiszerben is megtalálható

Szerepe a pajzsmirigy működésében

A pajzsmirigybetegségek különböző változatai gyakran járnak együtt D-vitamin hiánnyal, pedig rendkívül fontos szerepe van hormonháztartás megfelelő működésében.

Megfigyelték, hogy a megfelelő vitamin ellátottság csökkenti a gyulladást a szervezetben és javítja a pajzsmirigy működését. Hiánya összefüggésben lehet az autoimmun pajzsmirigy betegségben az emelkedett antiTPO szinttel.

Hogyan lehet ellenőrizni, és mikor ideális a szintje

A D-vitamin ellátottságunkat egyszerű vérvétellel lehet ellenőrizni, amelyet pajzsmirigybetegségekben nagy valószínűséggel javasolni fog a kezelőorvos. Ennek során nem a vesében átalakult legaktívabb D-vitamin szintjét ellenőrzik, hanem ennek előanyagát, az össz-25-OH-D-vitamint vizsgálják, amely képet ad a szervezet ellátottságáról.

Mivel különböző laborok különféle érzékenységű tesztekkel dolgoznak, így egyértelmű adatok helyett különböző határértékek utalnak arra, hogy a szervezetben D-vitamin hiány, vagy többlet állhat-e fenn. 50 nmol/l alatt hiánya figyelhető meg, 50-75 nmol/l között alacsonynak, 75-225 nmol/l között ideálisnak, míg e felett pedig kórosnak tekinthető az ellátottság.

Kinek és mennyit szükséges bevinni belőle

Egészséges felnőttek esetében a napi javasolt adag 1500-2000 NE, amely eléréséhez különösen a téli időszakban, kúraszerűen szükség lehet kiegészítésre. Pajzsmirigybetegségekben ez egyénenként eltérő lehet, amelyet a labor lelet alapján mindig a kezelőorvos határoz meg. Vizsgálatok szerint a 75 nmol/l eléréséhez napi 1800-4000 NE egységet kell elfogyasztani, amely látható tehát, hogy egy nagyon széles határ. Napi 4000 NE felett nem javasolt többet fogyasztani, hiszen az már ugyan úgy káros lehet a szervezet számára, mint a hiánya.

D-vitamin az élelmiszerekben

Habár a növényi eredetű élelmiszerekben is megtalálható, jellemzően inkább az állati eredetűekben fordul elő. Az utóbbiak közül elsősorban a tengeri halakban (lazac, tonhal, makréla, szardínia, hering), halolajban, belsőségekben, tojássárgájában, tej-és tejtermékekben található meg.