Itt az ősz: különleges receptek sütőtökből

Olvasási idő:
Ha ősz, akkor sütőtök! A legismertebb formája a sima, sült tök, vagy a sütőtök-krémleves. Én most olyan recepteket gyűjtöttem nektek össze, amik túlmutatnak ezeken a vitathatatlanul finom, de klasszikus ételeken. Ha sütnél, főznél sütőtökkel, íme néhány finomság: első körben elő- és főételek!

Sütőtökös humusz

A humusz egyre népszerűbb, így egyre izgalmasabb változatait is elkészítheted. Nagyon egyszerű és gyors étel, tele fehérjével, lássunk most erre egy remek változatot!

Hozzávalók:

  • 290 gr száraz csicseriborsó (konzerv is lehet)
  • 425 gr pürésített sütőtök
  • 1,5 dl citromlé
  • 80 ml extra szűz olívaolaj
  • 120 ml tahini paszta
  • 3 gerezd, zúzott fokhagyma
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/2 teáskanál földimogyoró
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

A csicseriborsónak két elkészítési módja van: beáztatod egy egész éjszakára, majd felforralod az alatta lévő vizet, ezt követően pedig további egy óráig pihenteted. A másik megoldás pedig a konzerv használat. Lehetséges, hogy a rendes csicseriborsó-főzés jobb megoldás, de ha gyorsan szeretnéd elkészíteni ezt az ételt, akkor válaszd a konzervet.

Ha áztatott csicseriborsóból dolgozol, további főzést igényelnek a szemek: vízben főzd készre őket 1,5 – 2 óra alatt. Ezzel a főzési folyadékkal együtt tegyük egy turmixgépbe a csicseriborsót, majd pürésítsük le, Ezután hozzáadhatod a tökpürét, a citromlevet, az olívaolajat, a tahinit, a fokhagymát, a fahéjat, a szerecsendiót is. Pürésítsd az egész masszát simára, majd sózd ízlés szerint. Egyszerű és nagyszerű!

Sütőtökös humusz

Csirkés, sütőtökös lasagne

A sima lasagnet is felturbózhatod egy kis sütőtökkel!

Hozzávalók:

  • 425 gr sütőtök leves
  • 2,5 dl tej
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 0,5 kg csirkemell, apróra vágva
  • 450 gr spagettiszósz
  • 9 db durum lasagne tészta
  • 150 gr mozzarella sajt
Sütőtökös lasagne

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a tejet és az előzetesen elkészített töklevest. Ehhez egy jó sűrű, krémes pürére lesz szükséged, amit sütőtökből, alapléből, tejszínből és egy kis fokhagymából érdemes összeállítani. Fél liternyi kell, így ehhez nem kell túl sok tök: egy fél sütőtök, 1 dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma és 1 dl alaplé. Az állaga nagyon fontos, legyen minél sűrűbb, nem baj, ha megáll benne a kanál.

Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben, majd pirítsd meg a feldarabolt csirkét, keverd össze a szósszal (ehhez csak egy doboz paradicsomszószra, némi fokhagymára, sóra, borsra és bazsalikomra van szükséged), majd ebben párold 15 percig a húst, időnként keverd meg.

Ha elkészült, fogj egy nagy tepsit, és rétegezd le a hozzávalókat. Egy adag tészta, majd a mártások, és így tovább, kb. 2 réteg tészta lesz, a tetejére a tökös püré kerüljön. Ez úgymond besamel mártásként funkcionál, de ha az egészséges életmód híve vagy, már biztosan tudod, hogy a besamel nem a barátunk.

A tetejére kerül a sajt, majd előmelegített sütőben, 200 fokon süsd 30-40 percig. Kicsit macerásnak tűnhet, de egészséges és igazán finom!

Jó étvágyat!