Shakshuka – azaz lecsó másként

Olvasási idő:
Kora ősszel is megállja a helyét a lecsó. Ha már unod a sima változatot, érdemes más népek háza táján is próbát tenni, ugyanis ezek legalább olyan finomak, mint a magyar változat. Íme a Közel-Kelet változata!  

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszzsír
  • 1/2 közepes, apróra vágott vörös vagy fehér hagyma
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 közepes, aprított zöld vagy piros kaliforniai paprika
  • 800 gramm érett kockára vágott paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál chili por
  • 1 teáskanál kömény
  • 1 teáskanál paprika
  • cayenne bors
  • só és bors (ízlés szerint)
  • 5-6 tojás
  • 1/2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
Próbáld ki a shakshukát, amíg még lehet!

Elkészítés:

Egy nagy és mély serpenyőre lesz szükséged, ebben melegíts fel egy kis olívaolajat, vagy kókuszzsírt. Tedd hozzá az aprított hagymát, párold pár percig, majd hozzáadhatod a fokhagymát is. Ezt követi a kaliforniai paprika, amit kb. 5-7 percig, puhulásig párolj. Adj hozzá a paradicsomot és paradicsompürét is és keverd folyamatosan. Szórd bele a fűszereket, majd jól keverd össze és közepes lángon 5-7 percig főzd. Sózzuk, borsozzuk, keverjünk hozzá cayenne borsot, de ezzel érdemes vigyázni, mert könnyen el lehet borsozni.

Most jön a fő attrakció a tojások képében. Egyenként üssük bele a lecsóba őket, ügyelve arra, hogy egyenletesen a szószba kerüljenek. Fedjük le a serpenyőnket és kb. 10-15 percig pároljuk az ételünket, időnként ellenőrizve, hogy mi a helyzet a fedő alatt. Figyeljük a hőmérsékletet is, le ne égjen a lecsónk.

Ha kész, szórjuk meg petrezselyemmel! Jó étvágyat!