Így tesz tönkre a stressz

Olvasási idő:
A stresszt senkinek sem kell bemutatni: valamilyen formában biztosan találkoztál már vele. Rosszabb esetben mindennapos vendég nálad, és ez sajnos a szervezetedre is negatív hatással van. Mit negatív, borzalmas hatással! Persze nagyban függ ez attól is, mennyi ideig és milyen mértékben vagy kitéve a stressznek.

 

A stressz, sajnálatos módon, életünk velejárója. Általában rövid ideig tart: okozhatja a munkahely, a család, a gyerek, a pénz stb., de a legtöbb esetben ezek csak rövid ideig tartanak. Ha ez a helyzet elmúlik, a tested is visszatér a normál kerékvágásba, nem okoz maradandó problémákat. A nagyobb gondot a tartós stressz jelenti.

Tartós stressz, és ami mögötte van

Meglepődnél, milyen sokan szenvednek a tartós stressztől. A szervezeted természetes rendszerrel működik, ami jelez, ha veszély éri. Ennek hatására hormonálisan és idegileg is beindul egy olyan folyamat, ami testi tüneteket produkál.

Ilyenkor érzed azt, hogy a talaj kicsúszik a lábad alól, és képtelen vagy irányítani az életed.

Ha állandó stressz ér, romlik a munkateljesítményed, gyenge és fáradt leszel, nem fogod tudni ellátni a mindennapi teendőidet. Képtelen leszel pihenni, ráadásul a stressz csak újabb stresszt generál: ha ebbe beleesel, nagyon komolyan tönkreteheted a szervezetedet.

Nem újdonság neked sem: a stressz teljesen tönkretehet fizikailag és mentálisan is
Nem újdonság neked sem: a stressz teljesen tönkretehet fizikailag és mentálisan is

A stressz testi, lelki tünetei

Az állandó stressznek testi és lelki tünetei is lehetnek:

 • agresszivitás: ha könnyen felhúzod magad apró dolgokon, az a stressztől is lehet
 • nehezen hozol döntést: a legapróbb válaszutak is komoly fejtörést okoznak
 • folyamatos aggodalom: ha minden aggodalmat szül benned, az is lehet a stressz következménye
 • depresszió: a mély letargia szintén lehet tünet
 • indokolatlan félelem: ráadásul ez teljesen megbénít
 • alkohol, drogok stb. fogyasztása: ez már egy elég magas szintje a problémának, de sajnos egyáltalán nem ritka
 • alvászavarok: nehezen alszol el, nem bírod kipihenni magad, és ez csak ront a helyzeten
 • feledékenység: a kialvatlanság és a feledékenység kéz a kézben járnak
 • csökkenő vagy növekvő étvágy: vagy túl sokat fogsz enni, ha stresszes vagy (stresszevés), vagy egy falat sem fog lemenni a torkodon
 • betegségek, testi panaszok: a stressz ugyanis legyengíti az immunrendszered
 • csökkenő libidó: mindezek tetejébe még a szexhez sem lesz kedved.

Betegségeket is okoz

A pihenés és nyugalom hiánya keményen tönkreteheti a testedet. Az állandó stressz egy sor betegség kialakulásához vezethet. A fejfájás, fülzúgás, hasmenés és székrekedés gyakori jelzései az állandó idegeskedésnek. De tapasztalhatsz gyomorfájdalmat, puffadást és herpeszt is. A komolyabb reakciók, mint a bőrkiütések, allergia, ízületi fájdalom még nem minden. Olyan komolyabb, életre szóló gondokat is okozhat az, ha nem tudsz lazítani, mint a magas vérnyomás, majd szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, vagy pánikrohamok, megnövekedett vércukorszint, gyomorfekély vagy reflux, esetleg légzőszervi betegségek, bőrbetegségek kialakulása.

Egyértelmű tehát, hogy ha tartós stressznek vagy kitéve, mindenképpen találnod kell egy olyan elfoglaltságot, ami, ha csak rövid időre is, de kikapcsol. Ha pedig ez sem segít, egyáltalán nem szégyen orvosi segítséget kérni, vagy pszichológushoz fordulni.