Tíz dolog, amitől férfi a férfi

Olvasási idő:

Erről a témáról ezernyi lista született már, szerintem és nyilván vannak közhelyek, amik a legtöbbjükben megtalálhatóak. Bár ahány nő van, annyiféleképpen látja igazinak, vonzónak, férfiasnak a párját, néhány pontban azért megegyezünk.

Ez a lista viszont az én listám, amitől számomra igazi a férjem és szándékosan kihagytam belőle azokat a pontokat, amiket már többször olvashattunk, hallhattunk, úgy, mint okos, otthon van a házimunkában, meg tud szerelni egy ajtót, tud segíteni a gyereknek a legóépítésben, az okoskütyü-bajainkkal is bármikor fordulhatunk hozzá. Álmomban sem szeretnék senkit meggyőzni arról, hogy ez kéne, hogy legyen az egyetemes igazság, csak azt mondom, az én igazságom ez. Egy nagyon szubjektív lista következik, ahol a sorrend még csak véletlenül sem azonos a fontossági sorrenddel.

1. Egy igazi férfi ápolt

Nekem az igazi férfi ápolt és az alkalomhoz illően jól öltözött. Nem büdös, nem lestrapált, nem elhanyagolt, nem lepukkant. Nem azt veszi fel reggel, ami először ráborul a szekrényből, nem húz zoknit a szandál alá, van vizuális intelligenciája is. Nem oké, ha fél évig nem jut el a fodrászhoz, ha centisre nőnek a körmei, amik alá beragad a kosz és nem simogatja átszellemült, büszke mosollyal az egyre terebélyesedő sörpocakját. Szó nincs arról, hogy kizárólag görög istenek lehetnek férfiasak, nem erre akarok kilyukadni. És nyilván egy bográcsozós-hússütögetős nap után sem elvárható, hogy friss és harmatos legyen, mint egy most fürdetett babapopsi, de igenis ad arra, hogy az Isten adta lehetőségeiből kihozza a maximumot, a külső terén is.

2. Egy igazi férfi figyel rád szex közben

Az igazi férfinak prioritás, hogy a vele szeretkező nőnek mindig legyen orgazmusa. Ez minden esetben így van, akár egy random egymásba borulásról van szó egy megfelelő idegennel, akár a feleségéről, akivel már húsz éve csinálják lelkesen. Ez nem valami plusz szolgáltatás és ezzel ő tökéletesen tisztában van. Már csak azért sem okozhat ez neki problémát, mert figyel, ismeri a testedet, a reakcióidat és több fegyver is szerepel a repertoárjában, amivel téged boldoggá tud tenni. Ha az egyik nem működik, átvált a másikra. Közhely, hogy neki a Te örömöd ugyanolyan fontos, mint a sajátja, de ennek igenis így kell lennie. Kivételt pedig csak a Te külön, határozott kérésedre tesz, ha egyértelműen kifejezed számára, hogy ez most nem fog menni, hagyjátok, mert igenis van az a pont, amikor az ember elkezd rástresszelni a „teljesítményre” és onnantól kezdve reménytelen a dolog. Minden egyéb esetben gondoskodik róla, hogy úgy istenesen keresztbe álljanak a szemeid, mire végeztek.

3. Az igazi férfi mer gyenge lenni

Ez már ellentmondás, mert állítom, hogy az ember erőssége pontosan az, amikor a „gyengéit” vállalja, de nem tudom jobban mondani, csak körülírni. Meri vállalni, ha valami fáj és nem úgy csinál, mintha rohadt nagy poén lenne az, amitől valójában a szíve szakad meg. Mer segítséget kérni, ha nehezen is, de előbb-utóbb ráveszi magát. Tudjuk, hogy a legtöbb pasi, aki ma felnőttként köztünk jár még mindig simán a „katonadolog, egy-igazi-férfi-sosem-sír, mi-vagy-te-anyámasszony-katonája” szentháromságban nőtt fel, de aki az én szememben igazi férfi, az már eljutott oda, hogy nem a szüleit hibáztatja a bajaiért és nem az ő hátuk mögé bújik a szaraival takarózni, hanem szembenéz ezekkel és tudatosan fejleszti magát. Amiben nagyjából az első lépés, hogy először legalább köszönő viszonyba kerül a saját érzéseivel, érzelmeivel.

4.Egy igazi férfi szavahihető

Nem ámít, nem hazudik, nem ígér meg olyat, aminek betartása felől bizonytalan. Viszont ha valamit megígér, akkor afelől biztos lehetsz, hogy minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy úgy is legyen. Az, hogy szereti kiszínezni a szórakoztatásodra szánt történeteket, hogy néha a súlyok picit eltolódnak, nem tartozik ide. Az élénk fantázia és a szavahihetőség járhatnak együtt. De olyan dolgokban, amire számítasz, amik fontosak, ami az ő felelőssége, nem szórakozik.

Számotokra mit jelent az, hogy "igazi férfi"?
Számotokra mit jelent az, hogy “igazi férfi”?

5. Egy igazi férfi tiszteli a szüleit

Egy igazi férfi szereti, tiszteli és lehetősége szerint segíti az anyját. Szereti, tiszteli és elfogadja az apját olyannak, amilyen. Ez nem azt jelenti, hogy vak és tökéletesnek látja őket, hanem azt, hogy a hibáikkal, gyengeségeikkel együtt tanulta meg meglátni bennük a jót, a segítő szándékot, a saját szeretetnyelvük kifejezését. Sosem fog az anyjára trágár kifejezéseket használni és akkor sem nézi le az apját, ha ő sokkal többre vitte a társadalom szemében.

6. Egy igazi férfi nem tagadja meg a gyökereit

Nem érzi kínosnak azt sem, ha egy eldugott kis faluban lakik a család, ő pedig a fővárosban dolgozik vezető pozícióban. Ugyanolyan jó érzéssel jár haza és ugyanolyan jól tud röhögni és hülyéskedni a rokonokkal, mint amikor még ő is oda tartozott, mert tudja, hogy van egy része, ami mindig is oda fog tartozni. És ez számára nem hátrány, hanem előny.

7. Egy igazi férfi el tudja fogadni, ha dicsérik

El tudja fogadni a bókot, a dicséretet, mivel van benne egy nyugodt magabiztosság, hogy ezt megérdemli. Nem gondolom, hogy egy felnőtt férfit folyamatosan dicsérgetni kellene, mint az ügyes óvodást, aki már be tudja kötni a cipőfűzőjét, de abban hiszek, hogy mindenkinek szárnyakat ad, ha időnként jelezzük felé, hogy észrevettük és értékeljük azt, amit tesz, ahogy teszi. Ebből következően a nyugodt magabiztossága is akkor nő mindenkinek, ha minél többször érzik, hogy értékeljük őket. Szóval bekerülünk egy jó kis pozitív spirálba, amivel mindenki csak jól járhat.

8. Egy igazi férfi tudja kezelni a női hisztit

Igenis, a nők tudnak hisztizni és igenis ennek a kezelését meg lehet tanulni. Aki nő és azt állítja magáról, hogy ő sosem hisztizik, az vagy hazudik, vagy annyira vak, hogy észre sem veszi. A hisztinek ugyanis nagyon sok arca van és nem a megnyilvánulási formája teszi hisztivé, hanem a kiváltó oka. Ha valamire túlzott reakciót adunk, az hiszti. Ennyi. Egy igazi férfi pedig – mivel figyel rád, törődik veled, mert szeret téged – tudja, hogy mik azok a dolgok, amik a gombjaidat nyomogatják.  Nem állítom, hogy ott és abban a pillanatban mindig sikerülhet egy átmenetileg durván elborult agyú nővel szemben nyugodtnak maradni, de legalább törekszik rá és legtöbb esetben, ha a vihar nagyja elvonult, utána megérti, mi történt benned és miért. Legközelebb pedig már nagyobb tapasztalattal nyúl hozzád.

9. Egy igazi férfi tud az érzéseiről beszélni

Úgy, ahogy éppen sikerül, de mindenképpen próbálja. Lehet, hogy noszogatni kell, lehet, hogy sutábban fejezi ki magát, mint egy nő, akinek nagyobb a gyakorlata, de semmiképpen sem csinál úgy, mintha nem lennének neki, vagy mintha nem lennének fontosak. Talán nem magától fogja felhozni, de ha Te elkezded, akkor fel fogja venni a fonalat. Ebből következik az is, hogy Te is beszélhetsz neki az érzéseidről. Nem ő fogja provokálni, ne essünk át a ló másik oldalára, mert ha olyan partnerre vágyunk, aki este megkérdezi, hogy milyen napod volt és közben hogyan érezted magad, nyugodtan iratkozzunk fel egy leszbikus társkeresőre. De a megfelelő időt kiválasztva (nem akkor, amikor éppen valami mást csinál!) elmondhatod neki, hogy mi zajlik éppen benned, meg fog hallgatni és még figyel is, mert fontos neki a lelked.

10. Egy igazi férfi tudja, mikor kell csöndben maradni

Nem azért, mert nem tudna válaszolni, hanem azért, mert nagyvonalú. Ezt nem ragoznám, ennyi.

De az egészben a legfontosabb, hogy ha férfi lennék, és arról írnék listát, hogy mitől nő egy nő, nagyon hasonló lenne a végeredmény. Ha az okfejtésben nem is mindenhol, de magában az állításban a férfi szó, igény szerint, bárhol helyettesíthető a nő szóval.